diumenge, 11 de febrer del 2018

Eslovènia: Alta Carniola

L'extensa regió d'Alta Carniola, al nord-oest de Ljubljana, conté les principals destinacions turístiques del país, sempre emmarcades en les muntanyes alpines del parc de Triglav. Però aquesta regió és molt més que el llac de postal de Bled, emblema turístic del país. Ciutats medievals, valls amb rius d'aigües cristal·lines que serpentegen entre muntanyes i una oferta considerable de turisme de muntanya faran les delícies de qualsevol viatger!

Pont dels Caputxins, Škofja Loka
A 30 minuts en cotxe des de Ljubljana trobem la bonica població de Škofja Loka, una de les ciutats que conserva millor el seu patrimoni medieval. L'any 1511 un terratrèmol la va destruir pràcticament en la seva totalitat, fou reconstruïda amb la forma que es veu en l'actualitat, per això la seva importància en el patrimoni medieval. La plaça de Mestni Trg recull un conjunt de cases destacades del s. XVI, com la casa Homan, la casa de Žigon (actual ajuntament) o la casa de Martin, enganxada a la muralla del s. XIV.

Val la pena entrar a la ciutat antiga pel pont de pedra dels Caputxins, amb 600 anys d'història és un els monuments medievals millor conservats d'Europa Central. Per completar la visita pugeu al castell de Loka, del s. XIII però reconstruït totalment després del terratrèmol. Ara acull el Museu de Loka, una de les millors col·leccions etnogràfiques d'Eslovènia.

Škofja Loka
A l'oficina de turisme (Mestni trg, 7) podeu demanar un mapa amb els principals monuments i rutes per fer una mica de senderisme. Com a curiositat l'home negre amb corona de l'escut de la ciutat es deu a una llegenda on el bisbe Abraham fou salvat pel seu acompanyant de color de l'atac d'un ós, aquest va matar l'animal amb el seu arc i en agraïment, el bisbe va ordenar pintar el cap del criat sobre l'emblema de la ciutat, d'aquesta manera les generacions futures recordarien l'heroi que va ser.

En aquesta ciutat, ens trobem un mercadillo de casualitat i tastem (no serà l'única vegada) el dolç nacional per excel·lència, el Prekmurska gibanica, un contundent pastís farcit de llavors de rosella, nous, formatge, poma o panses sultanes i amb una capa de crema per sobre... us fan falta calories, doncs ja ho sabeu!!😋😋😋

Nucli medieval de Kamnik
Kamnik, és una altra petita població que val la pena visitar des de Ljubljana (a tan sols 25 km). El petit nucli medieval al voltant de la plaça Glavni Trg. i coronat per les restes del castell de Mali Grad es pot visitar en poc temps. El castell està vinculat a una antiga llegenda, la Comtessa Veronika, convertida en serp per no voler ajudar monetàriament a uns germans que volien construir una església.

Però si val la pena venir fins aquí, és per desviar-se 11 km al nord-est fins a l'estació alpina de Velika Planina. El viatge fins al cim es fa en dues etapes, primer un impressionant viatge en telefèric (no apte per a persones amb vertigen) i després uns 15 minuts amb un telecadira, tot per 15 € per persona (preus de l'estiu 2017). Una vegada fet el cim veureu un espectacular paisatge de muntanya, amb planes verdes on pasturen vaques i unes 50 cabanes tradicionals de pastors, la majoria són rèpliques, però si voleu visitar-ne una (previ pagament) teniu la cabana de Preskar. Cal destacar també la petita ermita de la Verge de les Neus.

Velika Planina
Si us entra gana fent senderisme per la zona, teniu múltiples restaurants de menjar típic alpí, però nosaltres us recomanem les especialitats (més econòmiques) que preparen en una de les cabanes, la Pastirski stan Gradišekovih. Una polenta amb carn picada acompanyada de llet agria, un tros de formatge i suc de poma us ompliran el pap i us permetrà carregar energia per seguir de ruta.

Radovljica
Radovljica a 48 km de Ljubljana és una altra escapa abans d'arribar a Bled. És un altre bon exemple de poble medieval ben conservat. El nucli es troba a la plaça de Linhartov, amb un munt de casetes gòtiques i renaixentistes, algunes d'elles amb frescs pintats a les façanes. Les voladisses dels pisos superiors, així com les petites finestres i portals de les cases fets de tova verda, una roca volcànica extreta de la propera pedrera de Peračica, són trets característiques d'aquestes façanes.
Casa Vidic
Una de les cases més pintoresques, és la casa Šivec (s. XVI), amb la façana frontal dominada per un fresc de la creació d'Eva. La casa en el número 22 de la plaça (es pot visitar amb entrada de pagament) és un dels exemples més ben conservats de l'arquitectura eslovena del segle XVI. Altres cases d'interès inclouen la casa Koman (núm. 23) amb una pintura barroca de Sant Florià a la façana; la casa de Mali (núm. 24); la casa Vidic (núm. 3), del 1634 amb façana renaixentista i frescs, antigament havia estat l'ajuntament; la casa Lectar (núm. 2), que compta amb un restaurant i un museu de pa de gingebre al soterrani i la casa Magušar amb el seu pati gòtic amb arcades del s. XVI i un taller de ceràmica, així com d'altres edificis amb frescs i decoracions.

Una visita interessant és el Museu de l'Apicultura (3 €) situat a una imponent mansió que domina la plaça, compta amb la col·lecció més gran de panells de ruscs il·lustrats del país. Explica detalladament l'elaboració de la mel, fins i tot podreu veure un rusc amb un munt d'abelles treballant.
Panell de rusc il·lustrat, Museu de l'Apicultura
Des de la plaça podeu accedir a un mirador, on en un dia clar, es poden veure vistes dels Alps eslovens, dominats pel cim de Triglav.

Si us ha entrat gana, us recomanem fer un mos al cafè Vidic (núm. 2 Linhartov Trg.), els pastissos tenen una pinta irresistible!! 😋😋🍰🍯

Si ens desviem 13 km al sud-est de Radovljica, arribarem a Kropa, un petit poble dedicat a la forja del ferro. Amb un passat industrial d'extracció de mineral de ferro i posterior elaboració de claus i elements decoratius. Aquest treball encara és visible en molts elements de les cases, penells, porticons, fanals i altres ornaments en forma de dracs. El poble és petit, amb un carrer del mateix nom en paral·lel al ràpid riu de muntanya Kroparica.
Panell de ferro forjat

Pels interessats en el passat industrial de la vila, podeu anar al Museu de la Forja (Kropa, 10) on es repassa la història de l'extracció i forja del ferro des del s. XIV fins a principis del s. XX. Kropa fabricava centenars de punxons i claus diferents, des de grans claus que aguantaven els pals venecians fins a petites tatxes de les botes de muntanya.

Davant del museu, podeu veure els ferrers en actiu, al taller d'UKO Kropa (Kropa, 7) on venen una gran varietat d'articles de forja, des de làmpades, picaportes, safates... fins a grans elements que no us podreu endur a la maleta.

Aquí trobem un petit restaurant familiar, amb bones especialitats eslovenes tradicionals servides amb molta amabilitat, i a més econòmic. Si teniu gana, feu via al Gostilna Pri Jarmu (Kropa, 2), quasi sortint del poble en direcció sud.

Bled
A pocs kilòmetres de Radovljica, arribarem a una de les destinacions turístiques més conegudes d'Eslovènia, el llac de Bled. No és d'estranyar que l'aristocràcia de principis del s. XX triés aquesta destinació per passar-hi les vacances, amb un llac verd maragda d'aigües alpines, un castell medieval a la punta d'un penya-segat rocós i un petit illot amb una església de postal. A l'estiu s'omple de gom a gom, però la seva visita és imprescindible.

Si hi arribeu en cotxe, l'haureu de deixar en un pàrquing sí o sí... a l'oficina de turisme ens van recomanar el més econòmic i al cantó del llac. Un cop entreu al poble per Ljubljanska cesta, gireu a la dreta per Prešernova cesta i després la segona a l'esquerra trobareu el pàrquing (5 € tot el dia). Val la pena, ja que amb el tiquet podeu marxar i aparcar després sense tornar a pagar, molt útil si voleu fer més excursions per la zona.
Castell de Bled

Començarem l'excursió seguint el camí circular de 6 km que bordeja el llac. Prop dels banys termals ens desviem per un trencall seguint el camí que puja al castell. La fortalesa medieval (majoritàriament del s. XVI) situada a més de 100 m sobre el llac té els trets característics d'un castell, amb les seves torres, muralles, fossat i unes terrasses amb vistes als paisatges de Gorenjska, entre els Alps de Karavanke i els Julians. Compta amb un museu que recull la història de l'indret, des de l'edat de bronze fins a l'actualitat. [+ informació (preus, horaris...)].

La petita illa en forma de llàgrima, visible des de qualsevol lloc compta amb una petita església i un museu. Si voleu visitar-ho (entrades de pagament) podeu arribar a l'illa amb les tradicionals góndoles (pletna) o llogar un patinet d'aigua i fer cames, surten des de diversos punts del llac, el recorregut més curt i barat és des de la riba oest, a partir de 10 € l'hora. Nosaltres hem preferit gaudir de les vistes des del petit turó al cantó d'un càmping (riba oest). Un petit sender (el núm. 6) us porta al Velika Zaka Ojstrica (611 m) des d'on gaudireu d'unes espectaculars vistes de tot el conjunt de Bled.
Vistes de Bled des del Ojstrica
Llevat que tingueu un pressupost abundant, serà difícil trobar un allotjament econòmic a Bled en plena temporada. Per aquest motiu, us recomanem que trieu un lloc més allunyat, o fins i tot, quedar-vos a Ljubljana (a uns 45 min per autopista, E61) i fer una excursió d'un dia des de la capital.

Des de Bled val la pena fer l'excursió de Vintgar Gorje (a 4 km des del llac en direcció a Spodnje Gorje). Llàstima que aquest petit recorregut de 1600 m sigui de pagament (5 €), així i tot el recorregut per passarel·les seguint les gorges del riu Radovna fins a arribar a la cascada de Šum de 16 m. és molt recomanable.
  
Vintgar Gorje

Per completar la visita dels llacs alpins, us aconsellem anar fins al llac de Bohinj (a 26 km de Bled). Menys gent, menys glamurós i segurament un paisatge més natural fan que aquest llac d'aigües cristal·lines no tingui res a envejar a Bled.
És un indret ideal per practicar tot tipus d'activitats, i a l'hivern es transforma en estació alpina. Els amants de l'excursionisme i l'escalada hi trobaran un munt d'opcions, com pujar fins al cim de Vogel (1535 m) o pujar amb el pràctic telefèric (més còmode).
Bohinj

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada