diumenge, 24 de juliol del 2016

Zanzíbar

Després del increïble Ngorongoro ens dirigim amb camió fins ben a prop del llac Manyara, des d'allà acomiadant-nos del guia, cuiner i conductor i del ja mític camió Esther, prendrem una avioneta fins a l'aeroport d'Arusha, on farem escala per agafar una altra avioneta fins a Zanzíbar, la mítica illa de les espècies que posarà punt i final al nostre viatge per Àfrica.

Mount Meru, des d'Arusha
El Kilimanjaro, des de l'avioneta













Com ja ve sent habitual per aquests països, a l'aeroport d'Arusha ens trobem amb un "vigilant" d'equipatges que vol fer l'agost... Controls d'equipatges aleatoris i suposades normes inventades: tot i que alguns vam passar amb ampolles d'aigua que no passarien en aeroports d'Europa, altres van haver de veure com es regirava la seva maleta de mà i es treien cremes de sol, repel·lents anti-mosquits... amb l'amenaça "si ho vols recuperar, ho podem arreglar...pagant...", uns diners que evidentment es queda el suposat controlador.
Bé, si us trobeu amb la mateixa situació, us recomanem paciència i que intenteu parlar amb el personal de la companyia àrea que us porti. 

Passada l'anècdota els dos vols en avioneta ens deixen bon sabor de boca, ja que sobrevolarem el llac Manyara, el parc nacional de Tarangire, les muntanyes Meru i Kilimanjaro i creuarem el canal de Zanzíbar. La nostra primera destinació a l'illa serà la seva capital, Stone Town, antiga ciutat àrab i Patrimoni de la Humanitat.
The Swahili House

De Zanzíbar us direm que forma part d'un arxipèlag a l'oceà índic, les seves principals illes són Unguja (anomenada popularment Zanzíbar) i Pemba. Per l'illa hi han passat des de perses, àrabs comerciants que feien la ruta entre Aràbia i Àfrica, portuguesos, britànics i un munt d'exploradors i aventurers.
En la seva història té moments foscs, va ser un important centre de comerç d'esclaus, però també d'altres que faran les delícies dels més aventurers, per aquí va passar l'explorador Livingstone. I els mitòmans de la música podran anar en peregrinació a la casa natal de Freddie Mercury, qui va néixer a Stone Town.
Fruit del seu passat àrab encara és un important centre musulmà, i per sort, la podrem conèixer en plena celebració del Ramadà, un bon moment per descobrir les tradicions àrabs.

La nostra primera nit la passarem a l'encantador The Swahili House, en ple centre d'Stone Town. Una antiga casa d'un sultà construït en el típic estil de l'illa: el treball ric de la marqueteria, parets blanques, làmpades finament decorades... El restaurant de l'hotel està al terrat, i des d'allà on soparem podem gaudir dels olors i sorolls de la ciutat, les crides a l'oració des de les mesquites però també les alegries d'una població que t'acull amb els braços oberts.
Els terrats d'Stone Town

Com ja hem dit, en aquesta part del viatge no tenim guia, però gràcies als contactes del nostra guia Josep, ens recomana negociar les possibles excursions amb un natiu de l'illa. És l'Alí "Karembé", parla perfectament espanyol (ha passat llargues temporades al país), molt recomanable per explorar l'illa amb uns preus negociables molt competitius amb l'oferta que donen hotels i agències de l'illa.

Us deixem el seu contacte, val molt la pena:
Alí "Karembé"
+255 777 472 039 (mòbil)
+255 768 203 314 (telèfon casa)

Descobrint la ciutat de pedra

Amb l'Alí contractem un tour de les espècies i una visita guiada als racons més emblemàtics de la ciutat d'Stone Town.

La veritat és que tot i ser una ciutat Patrimoni de la Humanitat està molt decrèpita. Només les antigues cases convertides en hotels amb encant s'han restaurat i tornat al seu esplendor, d'altres edificis i carrers necessiten d'una restauració urgent, sinó la ciutat corre el risc de perdre el seu important llegat i patrimoni històric.
Amb un centre neuràlgic laberíntic, val la pena oblidar-se de mapes i guies i descobrir els seus indrets, on es palpa la història de l'illa, observar la riquesa de les seves portes de fusta tallada, edificis colonials i antics palaus perses...
House of Wonders
A destacar d'Stone Town:

House of Wonders (Beit-el-Ajaib), la casa de les meravelles reconvertida en museu d'història i cultura de Zanzíbar. Situada en el passeig marítim, va ser construïda pel sultà Barghash el 1883 amb els últims avenços arquitectònics (estructura metàl·lica, llum elèctrica i ascensor). La porta principal és de fusta ornamentada, la part superior està coronada amb una torre amb rellotge. Actualment el museu està tancat i està previst que es restauri...

Fort àrab

Fort àrab (Ngombe Kongwe), al cantó de la casa de les meravelles, la seva estructura actual data del 1700 construït pels àrabs omanites per protegir-se dels portuguesos. Actualment acull un centre cultural i en el seu pati es fan representacions teatrals, musicals i projeccions de cinema.





Sala freda del Hamam
Hamamni Baths, els banys perses construïts pel sultà Barghash el 1880. S'hi poden veure els vestuaris, les habitacions on es feien massatges, els lavabos, la sala calenta i freda, la cisterna, la caldera... Demaneu que us obrin la porta del darrere per completar la visita i pujar al sostre dels banys àrabs on podreu veure les llanternes que il·luminen els banys.

Mercat de Darajani és una visita obligada si el vol sentir l'ambient local. Diverses parades de peix i carn on no falten núvols de mosques, botigues d'espècies i llegums a granel, venda de khangas (pareos)... Deixeu-vos portar pel bullici del mercat i dels compradors que s'abasteixen dels productes necessaris per celebrar el ramadà.
Mercat de Darajani


Casa de Tippu Tip, el nom correspon al malnom amb què es coneixia Hamed ben Mohamed el-Majebi, que en swahili significa "el dels tics" (tenia un tic a les parpelles). Va ser un famós traficant d'esclaus nascut el 1840, a finals del s. XIX posseïa 10.000 esclaus i mitja dotzena de plantacions a l'illa. A banda de l'esclavatge també va fer de guia a Livingstone i Stanley en les seves exploracions pel continent africà. La casa està força deteriorada i segons ens comenta Karembé ha estat comprada per una cadena hotelera per fer-hi un establiment de luxe.

Africa House, l'antic club britànic reconvertit en hotel de luxe. Val la pena accedir a la terrassa del primer pis per veure les vistes al mar.

La Catedral anglicana, fou construïda sobre un antic mercat d'esclaus. L'entrada és de pagament i segons la guia en el seu soterrani es poden veure les antigues cel·les on esperaven els esclaus per ser subhastats.

Aquests són alguns dels punts d'interès que hem vist per la ciutat, però com ja hem dit val la pena perdre's pels seus carrers laberíntics tot descobrint la riquesa arquitectònica de la ciutat.

El jardí de les espècies

L'illa de Zanzíbar és coneguda pel seu comerç d'espècies, i val molt la pena fer un tour guiat per aquest jardí, situat a pocs kilòmetres al nord de la ciutat d'Stone Town. Aquí Karembé ens va explicant i ens ensenya a reconèixer les diverses espècies: clau, vainilla, cardamom, canyella, cacau, nou moscada, pebre... A més a més, un grup de xavals ens acompanyen i ens van oferint tot tipus de collars, anells, barrets, bosses... fets amb fulles de palmera. Tampoc falta la típica exhibició de la tècnica de la recollida de cocos, pujant a un cocoter. Aquí provarem l'aigua de coco que prèviament han recollit.
Al final del recorregut un petit mercadillo per comprar bosses d'espècies, un souvenir molt recomanable.

Nou moscada
Canyella
Vainilla

Clau

Ben ornamentats i bevent aigua de coco

Espècies

















Últims dies al paradís

Passarem els 3 últims dies del nostre viatge en un complex turístic al nord-est de l'illa. El Diamonds Mapenzi Beach 4* serà el nostre allotjament, un tot inclòs amb habitacions en petites cabanes amb sostre de fusta i palla al cantó d'una platja de sorra blanca i aigües turqueses. El personal és molt amable i atent, el bufet molt complet i de bona qualitat, i al bar de la piscina no us faltarà un bon assortiment de còctels. Ah, i val molt la pena matinar per veure les fabuloses sortides del sol.
Diamonds Mepenzi Beach
A trenc d'alba











Des d'aquí contractem una altra excursió amb Karembé per anar als bancals de sorra, situats a la costa sud-oest de l'illa. Allà practicarem snorkel i dinarem una bona graellada de marisc. La visita també inclou un bany en una piscina natural rodejada de manglars i la descoberta d'un baobab gegant.
Al bancal de sorra
Nedant entre manglars


La graellada de marisc de Karembé

L'illa disposa d'altres indrets que ben valen una visita i múltiples excursions, ja sigui per fer submarinisme, visitar l'illa de Pemba, o veure micos al parc natural de Jozani... Vosaltres feu la vostra tria i no deixeu de comentar-nos-ho!
El paradís a Zanzíbar


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada